Etsen

Een ets is een handmatig gemaakte diepdrukvorm gemaakt door zuren in te laten werken op een metalen plaat. De plaat wordt bedekt met een zuurbestendige laag of, in het geval van een aquatintets bestoven met hars en vervolgens wordt de zuurbestendige laag plaatselijk weggehaald of bij de aquatint, juist een plek beschermd. Door zuur op de plaat te laten inwerken ontstaan zo groeven, lijntjes of putjes. Hoe langer het zuur op de plaat kan inwerken hoe dieper de groef uitgebeten wordt en daardoor ook meer inkt kan bevatten. Die, met inkt gevuld, vervolgens op een drukpers afgedrukt kunnen worden. Dit is de ets beschreven in zijn meest eenvoudige vorm. Sinds de eerste toepassing, rond 1500, is de ets uitgegroeid tot een grafische techniek met ongekend veel expressie mogelijkheden.

Rins Heidema heeft vrijwel alle druktechnieken bestudeerd en toegepast. Hierdoor zijn bijzondere gemengde technieken ontstaan. Ets, zeefdruk, heliogravure en vele andere technieken maken het aantal artistieke mogelijkheden en toepassingen vrijwel onbegrensd.

Naast vrij werk voert Rins Heidema ook grafiek-opdrachten uit stadsgezichten, exclusieve relatiekunst en illustraties vormen een belangrijk deel van zijn werk. Hieronder vindt u hier enkele voorbeelden van.